zaterdag 5 maart 2016

Punten binnen harken in de Delta

In maart was ik nog nooit in de Delta wezen vogelen. Vandaag stond dus een megasprong voor mijn eeuwige maandlijst op het programma, want soorten als steenloper en roodkeelduiker heb ik nog nooit in de maand maart gezien... Daarnaast is het deze winter natuurlijk helemaal feest in Zeeland met o.a. arendbuizerd, zwarte zeekoet, witkopgors, Aziatische goudplevier en kleine geelpootruiter, dus er stond sowieso een mooi aantal soorten op het programma.

Met Laurens van der Padt, Laurens van de Wind, Jacob Molenaar en Herman van den Brand beginnen we in de polders bij Woensdrecht. Het weer blijkt prachtig te zijn na een toch wel erg grauwe week, dus dat is mooi! Een sneeuwgans die daar zou moeten rondhangen blijkt nog niet aanwezig dus we gaan maar door richting de Oesterdam.
Mystieke stilte langs de Oesterdam
Het tweetal strandleeuweriken is daar snel gevonden, maar na wat heen-en-weer gerij hebben we even later ook het achttal sneeuwgorzen in beeld. Bijzonder fraaie soorten natuurlijk en ik kan ook nog rosse grutto, kanoet en steenlopers als puntjes noteren.

Strandleeuwerik                                               ©Jacob Molenaar
Sneeuwgorzen
We proberen hierna nog een groepje casarca's bij Middelburg op te rollen, maar die blijken onvindbaar waarna we dus door gaan richting de witkopgors. Die zit in eerste instantie niet langs het hekje waar hij de hele winter al z'n kostje bij elkaar scharrelt, maar opeens komt hij luid roepend aanvliegen. Hij vliegt eerst nog een heel stuk weg maar keert uiteindelijk toch neer op z'n vertrouwde plekje. Fraai! Een roodborsttapuit die hier zit is overigens ook weer de eerste voor mij dit jaar.
Witkopgors
We gaan hierna door richting het Veerse Meer waar een ijsduiker vlakbij de kant dobbert, erg fraai! Ook zwemmen er zoals gebruikelijk ruim honderd geoorde futen rond.
IJsduiker
Op Neeltje Jans blijkt de zwarte zeekoet in zijn bekende haventje tot ons verdriet totaal onvindbaar en hij zit er gewoon echt niet. Of hij de haven uit is of onzichtbaar ergens op zit, we zien 'm niet. Net buiten de haven zwemt nog wel een kuifaalscholver rond en ook een eider is nog een nieuwe voor de eeuwige maandlijst.

Bij Burghsluis is de bekende grote zee-eend snel gevonden, waarna we in de Prunjepolders de overwinterende kleine geelpootruiter ook kunnen bijschrijven. Hij zit op afstand in de sloot met bijzonder veel tegenlicht, maar d'r is net genoeg aan te zien. Verder lopen hier ook nog wat groenpoot-, zwarte ruiters en witgatjes rond.

De Brouwersdam is hierna aan de beurt om uitgekamd te worden. Langs de dam blijken grote sterns en de ijseend helaas onvindbaar, maar d'r zitten wel vele roodkeelduikers, paarse strandlopers, kuifduikers, wat geoorde futen, zwarte zee-eenden en er komt een parelduiker heel fraai langs vliegen! Een soort waar ik nooit veel geluk mee heb, dus lekker om 'm zo eens te zien!
Parelduiker                                                                ©Jacob Molenaar
Bij 't Volgerland blijken de meeste goudplevieren verdwenen en ook de Aziatische goudplevier zit er niet. Ook in de polders van Goedereede kunnen we die niet vinden, maar de grote pieper blijkt daar nog wel steeds aanwezig te zijn. Een erg fraai beest!
Grote pieper                                                           ©Jacob Molenaar
Op de Maasvlakte blijkt even later de arendbuizerd erg lastig te vinden, we zien hem helaas niet, en op zee krijgen we ook geen jan-van-genten in beeld. Op het Oostvoornse meer zwemmen gelukkig nog wel twee zeekoeten rond die ik nu dus het hele jaar rond hier heb gezien... Het blijft apart met die beesten.

We sluiten de dag af bij Battenoord, waar de Europese kanaries lekker in het zonnetje zitten te zingen en waar ook het groepje fraters en de groep flamingo's makkelijk gevonden zijn. Als opeens al de ganzen en eenden gaan vliegen levert even omhoog kijken een fraaie overvliegende zeearend op. Nooit een straf om die vliegende deur over te zien zeilen.
Fraters                                                    ©Jacob Molenaar
Zeearend                                                       ©Jacob Molenaar
Bij het Volkerak tikken we voor vandaag het laatste puntje binnen in de vorm van wat kleine strandlopers die lopen te foerageren tussen vele bonte strandlopers. Verder is het hier altijd leuk met veel pijlstaarten en brilduikers, en vandaag ook een zeearend en één van de vijf aanwezige ijsduikers in het gebied. Nu is het echter wel afgelopen met het feest van vandaag en rond vijf uur zijn we weer in Ambacht met toch zo'n 18 puntjes op zak. Voorlopig hoeven we in maart dus niet meer aan de bak...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten