donderdag 5 januari 2017

De krentjes zaten in de lucht vandaag

Begin december hadden we pas het eerste meeuwenrondje door Rotterdam-Zuid deze winter, en dat was niet bepaald een succes te noemen. Vandaag moet het dus maar over, en goed ook. IJs ligt er helaas nog niet op de sloten, maar het weer dat ze opgeven is in ieder geval goed, dus we moeten er maar het beste van gaan maken.

We weten uiteindelijk vandaag 36 ringen af te lezen. Verreweg de meesten zijn weer jaarlijks terugkerende kokmeeuwen, vanuit alle Europese windstreken zitten er wel vaste gasten: Zweden, Finland, Litouwen, Wit-Rusland, Polen, Duitsland, Denemarken, Nederland, België, Engeland en Kroatië. We lezen een enkele nieuwe Deen, Zweed en Litouwer af, maar er zijn de afgelopen tijd in ieder geval geen schokkende bewegingen geweest. Wellicht komt dat de komende dagen wel een beetje op gang, gezien de voorspelde vorst.
Poolse kokmeeuw W-TLYJ
Deense kokmeeuw W-VX78
Kroatische kokmeeuw W-S76E
Het hoogtepunt van de dag is wel een bijzonder fraai 2kj zwartkopmeeuw die in het Zuiderpark wormen loopt te trappelen. Zo zie je ze niet vaak, pas mijn tweede winterse jonge zwartkopmeeuw in Rotterdam, na een exemplaar vijf winters geleden. Daarnaast ook nog één geelpoot- en 3 pontische meeuwen. De grote meeuwen zijn sowieso heel erg schaars geworden in de stad, we wisten met pijn en moeite dan ook maar 1 Nederlandse zilvermeeuw af te lezen. Elders is het eten kennelijk makkelijker te vinden voor de grote jongens...
Zwartkopmeeuw (2kj)
Twee pontische meeuwen
De vaste overwinteraars zijn in ieder geval weer grotendeels in kaart gebracht. Hopelijk brengt de komende tijd wat meer leven in de brouwerij wat leuke aflezingen betreft, alhoewel er vandaag in de lucht nog wel veel te beleven viel. Het begon met een groepje van 3 overvliegende kleine zwanen in de Crezéepolder, een soort die we in 2016 gewoon mistten. Niet veel later zagen we in Keizerswaard nog eens 8 overvliegende kleine rietganzen, een soort die een maand geleden nog gewoon nieuw was voor mijn IJsselmondelijst. Het is ook altijd hetzelfde liedje, als je ze eenmaal hebt, zie je ze overal.
Kleine rietganzen                                          ©Lauren van der Padt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten