zaterdag 30 januari 2016

Fijn dagje met als hoofdprijs een roodhalsfuut!

't Was alweer even geleden, maar vanochtend stap ik weer eens bij Herman vd Brand in de auto voor een dagje om wat jaarsoortjes op te rollen. Laurens van de Wind en Jacob Molenaar zijn ook van de partij en de eerste plek die op het programma staat is de Oostvaardersplassen met als belangrijkste doelsoorten zeearend, klapekster, ruigpootbuizerd en raaf. Het weer dat voor vandaag was opgegeven was vooral veel regen, en regenen doet 't. We beginnen dan ook maar bij de Oostvaardersdijk met lekker uit de auto vogelen, altijd leuk! 

Op het Markermeer zien we uiteindelijk wat brilduikers maar ondanks het warme weer ook nog wel aardige aantallen nonnetjes en grote zaagbekken, resp. 60 en 48. Vooral die mannetjes nonnetje blijven niet vervelen, wat een schitterende beesten zijn dat! Naast deze soorten en een groep waterpiepers en groepje van 5 wilde zwanen is het echter niet veel dus gaan we maar richting de Praamweg met de hoop dat het zo langzamerhand wel wat droger moet worden. 

Praamweg
Het regent echter nog flink door als we bij de Grote Praambult stoppen maar van lieverlee wordt het gelukkig droog. Op de vlakte stikt het werkelijk van de vogels: duizenden brandganzen, kieviten, goudplevieren, bonte strandlopers en flink wat eenden. Meer tegen de achterkant van het gebied, boven het riet, jagen wat bruine en een blauwe kiekendief, maar een zeearend in de boom ontbreekt daar helaas vandaag. Wel komen er nog twee slechtvalken voorbij en zien we wel 3 raven, waarvan eentje geniet van een karkas van een edelhert. Een ander karkas is alleen bestemd voor een adult pontische meeuw die ook flink in zo'n kadaver loopt te hakken. 

We rijden nu maar weer terug richting de wildroosters, wat altijd een goede plek is voor ruigpootbuizerd en klapekster. Bij aankomst zien we de twee blauwe kiekendief van de dag jagen en eenmaal uitgestapt komt na zo'n 5 minuten opeens een schitterende zeearend langs geflapt, gaaf!!
Zeearend                                                                   ©Jacob Molenaar
Verder blijft de ruigpootbuizerd helaas onvindbaar, maar laat een klapekster zich gelukkig nog wel even zien in het gebied. Verder zitten er nog flink wat waterpiepers, een havik en vliegen er wat groepjes goudplevieren over. Hierna houden we het echter wel voor gezien, aangezien 3 van de 4 targets binnen zijn. De weg richting Zuid-Holland door het akkerlandschap van Flevoland levert nog een groepje nonnetjes en een jagende blauwe kiekendief op, waarna het ook weer zachtjes begint te regen als we de Reeuwijkse plassen naderen, de volgende stop. 

Op de plas kunnen we de gehoopte krooneenden helaas niet vinden, en verder dan wat pijlstaarten, brilduikers en een nonnetjes komen we niet. De bladkoning van Gouda moet er dan maar aan geloven en daar aangekomen stopt het gelukkig ook weer met regenen. Het duurt misschien een kwartiertje maar dan komt de zeldzame overwinteraar toch opeens bij het bekende bruggetje aanvliegen en laat zich kort zien, altijd leuk en een goede voor januari! 

In Haastrecht genieten we even later van een zevental ransuilen, waarvan eentje zicht uitzonderlijk fraai laat bekijken. Het blijven toch gave beesten!
Ransuil
Via de tweede ruigpootbuizerddip voor vandaag, eentje bij Moerkapelle die wel de 4de blauwe kiekendief van de dag oplevert, gaan we richting Den Haag waar al enige tijd een ijsduiker midden in de stad verblijft. Als de we stad inrijden blijkt in een groepje meeuwen langs de weg een drietal pontische meeuwen te staan, daar moet natuurlijk ook even voor gestopt worden.
Pontische meeuw                                                                 ©Jacob Molenaar
Eenmaal bij de vaart van de ijsduiker aangekomen zien we 'm al snel zwemmen, een bizar gezicht zo midden in de stad! De vogel komt soms tot op een meter uit de kant en laat zich dus fenomenaal zien, wat een beest! Hij vangt ook nog twee kreeften als wij er zijn die die vervolgens in één keer naar binnen werkt, super! 
IJsduiker
Het fotograferen van deze vogel die meer onder dan boven water is valt niet mee met digiscopen, maar Jacob komt daar dus wat beter vanaf...



IJsduiker                                                                        ©Jacob Molenaar
Als we op 't punt staan om richting Scheveningen te gaan voor de grote burgemeester, komt er een melding die daar meteen verandering in brengt. René Los heeft namelijk een roodhalsfuut gevonden op de Waal bij Heerjansdam, een nieuwe soort voor IJsselmonde!! Gelijk dus maar de stad uit richting onze thuishaven, waar we na zo'n 3 kwartier de roodhalsfuut in beeld hebben. Het blijkt achteraf de 6de al te zijn voor het eiland, maar voor iedereen is die in ieder geval nog nieuw!
Roodhalsfuut
De vogel zit eerst op afstand, maar na even omrijden zit die even later op slechts een paar meter, super!! Fotograferen valt uiteraard ook dan weer niet mee, maar gelukkig weet Jacob er wel weer raad mee. Wat een schitterend beest is het toch en opvallend genoeg hadden we voor deze plek (waar de hele winter al een grote zaagbek en wat brilduikers rondhangen) een (kuif)duiker in gedachte, maar de komst van deze vogel is natuurlijk net zo tof!
Roodhalsfuut                                                                    ©Jacob Molenaar
In het Develbos dippen we hierna nog een baardmannetje, maar wederom een zevental ransuilen laat zich ook hier schitterend bekijken. Schitterende beesten!

Ransuil
Al met al was het weer een behoorlijk memorabele dag met voor mij als actief regiolijster natuurlijk die roodhalsfuut als hoogtepunt. Die ijsduiker was daarnaast ook bijzonder gaaf om zo te zien en ook de rest van de waargenomen soorten was allerminst onaardig. Erg fijn zo'n dagje! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten