zaterdag 31 oktober 2015

Oever- en Mongoolse pieper op IJsselmonde, maar hoe!!

Vandaag leek het ons weer een mooie dag om weer eens op IJsselmonde te gaan vogelen. Rond half acht staan Laurens van den Wind, Laurens van der  Padt en ik dan ook op de Gorzenbult in de hoop dat er nog wat trek is. Dat valt echter behoorlijk tegen, en tot 9 uur zien we niet veel meer dan een grote lijster en twee grote zilverreigers, aantallen vogels vliegen er helaas ook niet. We taaien dan ook snel af en besluiten maar eens Rotterdam in te gaan op zoek naar oeverpiepers. Nu trekt deze behoorlijk kustgebonden soort door en dan willen we ze nog weleens in het binnenland langs de rivieren opduiken. Net als langs de kust zijn ze dan vooral te vinden op basaltblokken, en in Rotterdam-Zuid is dan behoorlijk wat geschikt biotoop te vinden.

Als we door de Gorzen wegfietsen vliegen er nog twee barmsijzen over, om welke soort het gaat is uiteraard niet te zien. Na de eerste oevers van de Noord gecheckt te hebben komen we bij Donkersloot opeens een geringde aalscholver tegen op een lantarenpaal. Hij blijft gelukkig goed zitten zodat ik 'm helemaal af kan lezen, en het blijkt zowaar om een Zweed te gaan, leuk!!
Zweedse aalscholver
Uiteindelijk fietsen we tot de Waalhaven langs de Rotterdamse kades, maar oeverpiepers vinden lukt helaas niet. Wel zien we op deze manier uiteindelijk meerdere dodaarsjes, 3 zwarte roodstaarten en 11 grote gele kwikstaarten! Ook de nodige meeuwen natuurlijk nog in Rotterdam, waaronder nog 2 fraaie pontische meeuwen, een Duitse en wat Nederlandse zilvermeeuwen, een bekende Litouwse zilvermeeuw van afgelopen winter en ook de 14-jarige Deense kokmeeuw W-JNP bleek weer present.

Als we in Rotterdam zijn, krijgen we wel wat meldingen door van o.a. Hans en Jankees Bossenbroek die wel in de Crezéepolder zijn gaan vogelen. Een viertal kleine zwanen was kort aanwezig, de ijsgors van gisteren zit er nog en ze hebben nog een grote pieper gevonden! Om kwart voor twee gaan we dus toch maar die kant op, het blijft immers een leuke soort! Het geluid van de pieper staat even later al op waaneming.nl, en als we 't afspelen vinden we het allemaal al geen normale grote pieper, het klinkt toch vreemd. De ontdekkers van de vogel zijn echter zeker van de zaak, dus we laten het rusten en gaan maar gewoon een grote pieper doen.

In de polder aangekomen blijkt de pieper al enige tijd in beeld, maar het duurt niet lang voordat we 'm opstoten in het bekende roodkeelpieperveld, waar eerder dit najaar ook al twee grote piepers zaten. De vogel vinden we weer vreemd roepen, maar als hij even later al vliegend een aardig grote pieperachtige roep laat horen en geloven we het wel, leuk de 7de grote pieper voor deze polder! De aanwezige ijsgors is inmiddels ook weer uit beeld, dus langzaam gaan we weer terug richting Ambacht om nog even de geoorde fuut bij de Devel te doen dit er ondertussen al minimaal een week zit. Aan de buitenkant van de Crezéepolder zijn worden we echter eerst nog opgeschrikt door een groepje waterpiepers op de blokken en even later nog een solo-exemplaar. Hij loopt voor ons aardig op afstand, en het lijkt een waterpieper te zijn. Op basis van een foto van Hans Moerman bleek echter pas zondagavond dat dit wel om een heuse oeverpieper ging, waar we eigenlijk de hele dag naar op zoek waren! Toch nog gevonden dus, maar in het veld helaas niet af kunnen maken.
Oeverpieper                                                          ©Hans Moerman
Rond half vijf komen we even later met ondertussen ook de vader van Laurens van den Wind aan bij het slootje waar de geoorde fuut al een week in ronddobbert, en niet veel later zien we 'm inderdaad ook zwemmen. Op slechts enkele meters afstand, net aan de andere kant van de sloot, zit het beestje. Bijzonder fraai en na het geval eerder dit jaar pas m'n 2de waarneming op IJsselmonde!

Geoorde fuut
Als we op het punt staan richting huis te gaan komt er opeens een piepje wat ons hart even stilzet: de 'grote pieper' van de Crezéepolder is toch een Mongool!! Op basis van de opnames is dit geconcludeerd door Roy Slaterus, en aangezien de vader van Laurens 'm nog niet heeft als een speer richting de polder. 

Daar aangekomen is iedereen alweer weg dus we zullen 'm nog zelf moeten vinden, terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt. Even later arriveren ook nog Herman vd Brand, Arie-Willem vd Wal en de Molenaartjes, maar de pieper blijkt lastig. Uiteindelijk weten we 'm toch nog te vinden, maar meer dan een pieper en één roepje is het niet.  

Al met al een bizarre dag dus, met uiteindelijk 2 piepers die we (achteraf gezien) niet op naam konden brengen... Maar goed, het zijn natuurlijk geen groene bijeneters, dus maar gewoon deze twee bijschrijven op de IJsselmondelijst (en de H.I.Ambachtlijst die voor mij nu uitkomt op 200 soorten) en de volgende goede soorten op het eiland wel hard maken natuurlijk ;). 

De zondag was de Mongoolse pieper overigens ook nog voor het grote publiek twitchbaar en werden die ook nog prachtig vastgelegd. 
Mongoolse pieper                                                           ©Garry Bakker
 
Mongoolse pieper            ©Dave van der Spoel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten