zaterdag 9 mei 2015

Big IJsselmonde Day 2015

Nadat in 2010 een Big Day met teams werd gehouden op IJsselmonde, is deze dag ook vorig jaar weer gehouden, en voor dit jaar stond de Big IJsselmonde Day vandaag op het programma. In een team met Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en Arie Zoeteman gaan we vandaag voor de winst, en wie weet voor het record van 107. De weersvoorspelling is echter niet optimaal, met wel droog weer, maar een (te) harde zuidwestenwind.

Om 3 uur haal ik de andere op met de auto om met de uilen te beginnen, maar bij Laurens van de Wind is het nog akelig donker. Even later staan we dus met z'n drieën bij het Donckse Bos voor bosuil, maar een fikse bui gooit hier roet in het eten, en op een waterhoen, wilde eend en meerkoet na kunnen we niks bijschrijven. We rijden dus maar door richting Rhoon, waar we gelukkig bij de Carnisse grienden wel een mannetje bosuil horen zingen, en in de bekende schuur zit de kerkuil al te roepen. Ook vliegt hier nog ene oeverloper over en zit er een kleine karekiet te zingen. De enige uil die we nu dus nog moeten is ransuil, maar rondjes rijden door de polders van Rhoon levert niks op, dan maar richting Heerjansdam.

Onderweg daarnaar toe komt er bij de A29 nog wel een kerkuil over de weg en schrijven we bij de Oude Barendrechtse brug, met inmiddels ook Laurens erbij, nachtegaal bij. Maar ook in Heerjansdam en omstreken werken de ransuilen niet mee, waardoor we die dus missen helaas. Wel ontwaakt langzaam de vogelwereld en schrijven we bij de naastgelegen Devel o.a. snor, bosrietzanger en waterral bij. Bij de Hooge Nesse tikken we sprinkhaanzanger binnen, waarna we gauw richting Ambacht rijden voor zwarte roodstaart.

Langs de Veersedijk lukt die in tegenstelling tot vorig jaar nu gelukkig wel, en schrijven we nog grutto en lepelaar bij op de Sophiapolder. Rond half zeven zitten we even later op de fiets om zo het grootste gedeelte van de ronde af te leggen, en de stand staat dan net over de 60 soorten. Nog in Ambacht wordt uiteindelijk de enige sperwer van vandaag achterna gezeten door wat kraaien, ook deze soort misten we vorig jaar, en in Polder Sandelingen schrijven we nog wat basissoortjes en torenvalk bij. Ook een soort die lastig kan zijn en waarvan we er vorig jaar ook maar eentje hadden..

Hierna weer door richting de Devel met een paartje roodborsttapuit, witte kwikstaart, bruine kiekendief en een erg welkome purperreiger. Het Buitenland van Heerjansdam is ook goed met oever- en huiszwaluw, slobeenden, kleine plevier en als beste de enige havik van vandaag. In de grienden langs de rivier zingen gekraagde roodstaart, cetti's zanger en matkop, en als we richting het westen fietsen komt er opeens een opvallend beest aanflappen en landt in de toppen van enkele hoge wilgen. Een wielewaal!! Na een tiental seconden vliegt het beest er uit, de Oude-Maas over en weg, wat een verrassing! Deze is voor ons allemaal nog een langverwachte nieuwe voor onze IJsselmondelijst en daarnaast natuurlijk een fijne bonus voor vandaag.
Wielewaal                                               ©Laurens van der Padt
Tegelijkertijd krijgen we te horen dat een concurrerend team een groepje witwangsterns over de Oude-Maas heeft richting West, ook erg gaaf, maar voor ons helaas de verkeerde kant op. In de Zuidpolder buitendijks schrijven we nog wat ontbrekende zangvogels als groene specht, staartmees en boomkruiper ondanks de behoorlijk aangetrokken wind bij, en nu ontbreken enkel nog braamsluiper en ijsvogel als makkelijke soorten.

Een mannetje wintertaling in de bouwdok is een aangename verrassing, en om half tien is het de buffelkopeend die dan de 88ste soort is voor vandaag, we liggen dus voor op vorig jaar! Nu snel de grienden in waar vanochtend al grote lijster en grauwe vliegenvanger werden gezien. De Carnisse grienden levert niks op, maar bij het Kleine Profijt weten we gelukkig wel grote lijster te vinden en zien we eindelijk ook een ijsvogel. Grauwe vliegenvanger of kleine bonte specht kunnen we met deze wind wel vergeten.

Hierna snel de polders door, waar we in de Portlandpolder een paar tapuiten op kunnen schrijven, en de ringmussen geven later zoals verwacht ook thuis. Het nieuwe stukje natuur nabij Smitshoek is even later ook weer goed en we zien een paapje, tureluur en een boomvalk vliegt over. We staan nu dus inmiddels op 95 soorten en het is nog maar kwart voor de 12. De ervaring is echter dat het in de middag heel erg sprokkelen wordt op IJsselmonde, maar met gemiddeld 2 nieuwe per uur (tot de eindtijd van 19u) zou het record moeten kunnen.

Het gaat vanaf nu dus weer richting Ambacht, om de middag dan vooral met de auto weer rond te gaan rijden. Onderweg checken we natuurlijk alles, en zo blunderen we in de Zuidpolder opeens tegen een paartje schitterende geoorde futen aan! Ze zwemmen in een op het oog onbenullig plasje waar al wel meer leuke soorten hebben gezeten, en laten zich op korte afstand schitterend bekijken. Naast dat het de 96ste soort is, is het voor ons vieren weer een nieuwe voor de IJsselmondelijst. Nu dus 2 nieuwe gevonden voor ons op het eiland, en dat is een behoorlijke tijd geleden...
Geoorde futen
Na van vervoersmiddel te zijn gewisseld thuis, en het vergeefs checken van plasjes voor tafeleend in het Develbos en Sandelingen, stappen we om 13:40 in het pontje naar de Sophiapolder. Op het oog lijkt de polder verlaten en kunnen we ook de overzomerende kolgans niet vinden. Uiteindelijk kunnen we toch nog 1 groenpootruiter en bontbekplevier vinden, en vindt Laurens van de Wind tot onze stomme verbazing een wilde zwaan tussen de knobbels! Het beest zit op grote afstand te slapen, maar daar is geen twijfel over mogelijk. Wellicht hetzelfde beest dat we 2 jaar geleden ook hier 's zomers zagen?

Om half 3 zitten we weer in de auto net ten noorden van de Sophiapolder, als er boven de Rietbaan een slechtvalk cirkelt. Soort nummer 100 is dus binnen! Hiermee hebben we al meer dan vorig jaar, toen 99 soorten met nog veel slechter weer, maar nu nog verder met nog 4,5 uur op de klok. Snel naar het Donckse Bos en onderweg levert een stop bij een bekend bosje voor spotvogel, zowaar deze soort op, een meevaller! In het Donckse bos laten de boomklevers helaas niet van zich horen, jammer!
Donckse bos
In Rotterdam-Zuid vinden we geen leuke meeuwen, maar wel kunnen we de verwachte zekerheidjes ooievaar en roek bijschrijven. Een wandeling door Bos Valckesteijn lever geen appelvink of vuurgoudhaan op, en inmiddels is de middag al weer zo ver gevorderd dat we weer naar Ambacht moeten. Op de Sophiapolder is het nog steeds stil, maar gelukkig staan er nu wel 2 pontische meeuwen bij de inlaat. Daarnaast laat ook de wilde zwaan zich fraai bekijken in de Rietbaan met 2 knobbelzwanen.
Wilde zwaan
Inmiddels is het wel tijd om naar het NME-centrum te gaan om daar met de andere teams de dag af te sluiten. Om 19u zijn we uiteindelijk gestopt met 104 soorten, wat nog wel de winnende score bleek te zijn met als tweede het team Sylvia met Sander Elzerman, André de Baerdemaeker, Niels Godijn en Hans Mom die op 102 soorten waren gekomen. Uiteindelijk werden er vandaag door de 5 teams 115 soorten op het eiland waargenomen, een zeer geslaagde dag dus, en zeker ook gezien de twee lifers voor ons op het eiland! En dat record moet er volgend jaar dan maar aan gaan geloven..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten