zaterdag 28 februari 2015

Veel waarnemingen, maar verder...

Afgelopen week was het kruimels alen er een beetje bij ingeschoten, dus vandaag moesten we de meeuwen maar laten gaan. Gelukkig zijn er nog meer soorten vogels dus werd het een dagje rondrijden in Noord-Holland en Flevoland met als doel hier en daar wat leuke soortjes binnen te tikken, er zit immers genoeg!

Half zeven rijden Herman vd Brand, Laurens van de Wind, Laurens van der Padt en ik weg uit Ambacht met als eerste bestemming de zwarte ibissen in Koedijk. Onderweg wordt het al langzaam licht en we besluiten vandaag eens zoveel mogelijk in te voeren. Om kwart voor acht staat de teller al op 100 waarnemingen, en ik heb nooit geweten dat er zoveel zwarte kraaien in Nederland zitten. Veruit de meest algemene soort langs de snelweg.

De zwarte ibissen staan ons al op te wachten als we aankomen en worden gelijk binnen getikt. De eerste grutto’s en een witgatje zijn hier nog jaarsoorten, de paar zwarte ruiters in het gebied zijn dat overigens niet meer.

In de polders nabij Camperduin kunnen we de dwergganzen die daar weer zouden zijn gearriveerd niet vinden, net als een overwinterende kleine strandloper. Wel zien we ook hier weer een grutto en kunnen we de daglijst uitbreiden met soorten als rotgans, bontbekplevier, nonnetje en kluut.
Net onder Callantsoog zit al enige tijd een dwerggors in een groep geelgorzen, de volgende bestemming. Bij aankomst is de vogel nog niet in beeld geweest en dat blijft die ook in het half uur dat we er posten. De geelgorzen laten zich hier overigens wel heel aardig bekijken.
Mannetje geelgors
In Callantsoog is het duo zeldzaamheden een eitje, en we tikken ze binnen de minuten allebei binnen. De roze pelikaan zit lekker te suffen bij z’n vijvertje en een paar tuinen verder hipt de Siberische braamsluiper wat rond.

Een poging om hierna pestvogel op de daglijst te krijgen mislukt twee keer. De groepjes in Julianadorp en Den Helder blijven onvindbaar. Ook de zwarte en witbuikrotganzen in de polders bij Hippolyteshoef vinden we niet. Een patrijs, zo’n 1500 pijlstaarten in de Waddenzee, een geringde Texelse zilvermeeuw zijn dan nog wel wat leuke soortjes.


In de havens van Den Oever zien we even later de eerste brilduikers en grote zaagbekken van de dag, en de Dijkwielen liggen weer aardig vol met toppers. Ondanks dat de kleine geelpootruiter in de Noordoostpolder niet meer is gemeld, besluiten we toch de Houtribdijk te pakken om nog wat in de Flevo te vogelen. Onderweg zien we natuurlijk ook al genoeg en langs de dijk zien we een kleine 60 grote zaagbekken, een tiental nonnetjes en wat middelste zaagbekken.

In de Oostvaardersplassen is vanaf de Grote Praambult het nest zeearend, inclusief het paartje erbovenop, snel gevonden, en laat een tweetal raven zich ook nog even leuk bekijken.
Zeearendnest
Hierna vinden we het eigenlijk wel mooi geweest voor vandaag en zetten weer koers richting het zuiden. De melding van een Amerikaanse smient op het Valkenburgse meer, bij Katwijk, zorgt echter opeens weer voor de nodige spanning, een leuke immers voor de Zuid-Hollandjaarlijst! Bij aankomst bij het meer duur het niet lang voordat we het fraaie mannetje in beeld hebben. Een mooie afsluiter van deze dag met niet bar veel goeie soorten, maar wel met 750 ingevoerde waarnemingen...
Amerikaanse smient

Geen opmerkingen:

Een reactie posten