woensdag 30 april 2014

Rosse grutto's op de Sophia en weer nachtvlinderen

Vanmiddag stond ik om 12 uur weer bij het pontje om weer eens een blik te werpen op de Sophiapolder aangezien dit toch wel de soorten voor IJsselmonde oplevert. Ik ben dan ook maar net geïnstalleerd op het bankje bij de aanlegsteiger als ik een spannende grutto in beeld krijg. Zoals altijd op behoorlijk afstand, maar als de vogel een stukje vliegt is het meteen duidelijk, rosse grutto!! Als ik nog snel even verder scan zie ik dat er nog een drietal rosse grutto's loopt die, in tegenstelling tot de eerste vogel, in prachtig zomerkleed zijn! Rosse grutto ontbrak nog steeds op m'n IJsselmondelijst dus een erg fijne soort!

Rosse grutto
Na een berichtje de wereld ingestuurd te hebben duurt het niet lang voordat Dave vd Spoel 'm ook voor z'n IJsselmondelijst komt binnen tikken wat uiteraard eenvoudig gaat. We besluiten nog even richting de vogelkijkhut te lopen vanwaar we één exemplaar van redelijk dichtbij kunnen bekijken, wat een fraaie vogel. Tevens ontdekt Dave opeens een strandlopertje op behoorlijk afstand, wat een drieteentje blijkt te zijn! De zevende alweer voor het eiland maar de eerste weer van het jaar, dus een erg welkome gast.

Naast deze zeldzame steltlopertjes zien we ook nog een zwarte ruiter, twee bontbekplevieren, een paartje zomertaling en een pontische meeuw. Vanaf de aanlegsteiger laat ook een ijsvogel zich nog even fraai bekijken op de Rietbaan
IJsvogel
Vanavond stond weer de eerste keer nachtvlinderen van de zomer op het programma, en deze keer was het Donckse bos aan de beurt. Laurens vd Padt, Dave en ik lopen rond een uur of acht bepakt en bezakt met spullen het bos in waar we ons doek en de val opstellen. Er roepen nog wat boomklevers en als de schemer invalt laat het lokale paartje bosuilen ook nog even van zich horen.

We blijven tot een uurtje of twee nachtvlinderen wat ongeveer 20 soorten oplevert. De meeste voor me zijn nog nieuw en natuurlijk ook nieuw voor de 1000-soortenlijst. Tussen deze twintig soorten zitten een aantal heel erg fraaie exemplaren zoals de gele eenstaart, vroegvistaartje en het zeldzame lindeherculesje.
Gele eenstaart
Lindeherculesje
Vroeg visstaartje
Naast deze nachtvlinders zijn er ook 10 meikevers die de nodige aandacht opeisen. Ze komen vanuit het bos op het doek geknald waar ze vervolgens de hele avond op rond blijven lopen. Het zijn wel bijzonder fraaie diertjes!

Meikever

Geen opmerkingen:

Een reactie posten