zaterdag 20 april 2013

Engelse kwikstaart op 'het eiland'!

Vandaag staat er weer een flinke ronde op IJsselmonde op het programma. Als ik om half zeven nog even achter de computer zit en wacht tot Laurens vd Padt bij mij arriveert zie ik opeens de gekraagde roostaart weer in de straat, leuk! Van mijn moeder hoorde ik later dat ze elke dag 'dat mooie vogeltje' in de tuin had gezien.

 Nadat Laurens is gearriveerd zetten we koers richting het Develbos. Een gezang van fitissen, grasmussen, zwartkoppen, blauwborsten, rietzangers, tjiftjaffen en de eerste sprinkhaanzanger komt ons tegemoet als we het gebied in lopen. Bij de Devel horen we even later de 'zang' van een snor en terwijl we van deze tweede jaarsoort geniet vliegt een tweetal purperreigers over, de derde jaarsoort van de dag.

Develbos
Langs de Devel horen we verder nog de nodige blauwborsten, rietzangers, rietgorzen, nog een snor en zien we wat roodborsttapuiten. Een kort uitstapje van de route naar de Molenwei leert ons dat er nog steeds twee beflijsters naast de boomgaard aanwezig zijn.

Als we door de Polder Achter-Lindt fietsen vliegen er van onder de dijk twee beflijsters op die even later mooi op de hoge dijk bij Polder de Hooge Nesse gaan zitten. Daar blijken het drie beflijsters te zijn die zich leuk laten bekijken, het blijven fraaie beesten!
Beflijsters
In de aanwezige groep kleine mantelmeeuwen zitten geen geringde vogels en er vliegen nog 3 grutto's en 6 regenwulpen over. Verder is het qua vogels erg rustig in de polder dus rijden we verder naar Polder de Hooge Nesse. De ruigtes in deze polders zijn net een maand open dus we besluiten eens een blik in het gebied te werpen. Dat levert een tweetal zingende sprinkhaanzangers op en wat bruine kiekendieven die ook in dit gebied broeden.

Op de Oude-Maas is het qua eenden, zoals te verwachten, erg rustig. Boven de blauwe reigerkolonie in het wilgenbos vliegt tot onze stomme verbazing een luidroepende purperreiger waarop vervolgens een tweede purperreiger opvliegt uit de kolonie. Hebben ze hier overnacht of zouden zie hier gaan broeden? Dat laatste zou wel erg gaaf zijn.

Een stukje verderop vliegen er opeens een paar gele kwikstaarten op van de dijk. Als we vervolgens de dijk oplopen blijken er veel meer te zitten en ook horen we een boompieper roepen. Nadat de kwikken weer de dijk op zijn gevlogen komen er opeens ook drie boompiepers uit de bomen en laten zich vervolgens fraaie zien, erg gaaf!

Boompieper
Uiteraard proberen we de groep kwikken zo goed mogelijk te checken, en met resultaat, want opeens zie ik in mijn beeld een Engelse kwikstaart lopen. Hij laat zich zo nu en dan, in het ietwat te hoge gras, mooi bekijken en is voor Laurens zelfs nog een nieuwe voor IJsselmonde!



Engelse kwikstaart
Nadat de vogel naar achteren is gevlogen gaan wij ook weer verder richting Barendrecht. Bij de Oude-Barendrechtse brug is alweer een nachtegaal terug die zich goed laat horen en ook even mooi laat bekijken. Bij de Heinenoordtunnel horen we de explosieve zang van de bekende cetti's zanger en ook het gebrabbel van de eerste kleien karekiet van het jaar. De Zuidpolder aan de andere kant van de dijk herbergt geen zomertalingen meer en we zien hier enkel nog een kluut en kleine plevier.

In de bouwdok bij de Jan Gerritsenpolder zien we even later wel een mannetje zomertaling, wellicht dezelfde als die bij de Zuidpolder heeft gezeten?! Verder is het qua vogels al weer vrij rustig geworden maar een beflijster laat zich bij een schapenweidje nog fraai bekijken.

Zomertaling
We fietsen hierna de grienden in met de stille hoop op draaihals, waar de grienden de laatste jaren in het voorjaar toch wel erg goed voor lijken te zijn. Tot en met het Kleine Profijt toe vinden we helaas geen draaihals maar wel zeven gekraagde roodstaarten waarvan drie zingende vogels. De gemelde bonte vliegenvanger van vanochtend bij het Kleine Profijt kunnen we helaas niet vinden, ondanks dat het een goed voorjaar voor de soort is, met inmiddels al 5 vogels, staat hij nog steeds niet op mijn IJsselmonde-jaarlijst.. Als dat maar goed gaat.

De polders kammen we hierna aardig goed uit wat vrij weinig oplevert. Bij een paar huizen zitten wat ringmussen, we zien wat gele kwikstaarten, twee geringde knobbelzwanen (waarvan ik er eentje al twee keer elders heb gezien!), nog een gekraagde roodstaart en als hoogtepunt toch wel een boomvalk die even achter een graspieper aangaat en zich kort maar schitterend laat zien.

We fietsen hierna terug naar huis met nog een korte, vruchteloze blik op de Gaatkensplas en ook een bezoekje aan de Kleine Duiker is zonder succes. We komen hierna door Waalbos maar ook daar is het erg rustig. Als we na een rondje gelopen te hebben blijkt mijn achterband tot mijn grote verdriet leeg te staan. Hij staat ook echt leeg dus leg ik de laatste kilometers naar huis af bij Laurens op de bagagedrager met de fiets aan mijn hand. Dat levert uiteraard weinig soorten.

Thuis pak ik gauw een andere fiets waarna we nog even een rondje op de Galgenplaat gaan lopen. Voordat we aankomen horen we de laatste nieuwe jaarsoort van vandaag, een braamsluiper. Op de Galgenplaat zelf is het rustig met de gebruikelijke fitissen, zwartkoppen en de cetti's zanger zit er ook weer. Vanaf het schiereiland, en later vanaf de Karwei, werpen we nog een blik op de Sophiapolder wat nog een groenpootruiter, wat grutto's en kluten oplevert, maar verder zit er niet veel.

Galgenplaat
We houden het hierna voor gezien voor vandaag met toch weer een mooie dag op het eiland met als hoogtepunt de Engelse kwikstaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten