dinsdag 3 juli 2012

Zeldzame libellen op IJsselmonde

Vandaag heel de dag over IJsselmonde rondgefietst. Om een uur of acht begonnen bij de Heinenoordtunnel waar luidkeels een cetti's zanger zat te zingen, verder was het hier erg stil. Een speurtocht naar libellen in de vroege ochtend in de naastgelegen Zuidpolder was ook niet echt succesvol, het was gewoon nog te koud.

De vogels waren gelukkig wat actiever, zo liepen er in de bouwdok een paartje kluten met vier jongen en een paartje kleine plevieren met twee jongen. Naast dit jonge leven bruisten ook de grienden van zangvogels en dergelijke. Het doorfietsen van het Klein Profijt en de Carnisse grienden resulteerde in verschillende gekraagde roodstaarten met jongen, een boomklever, ijsvogel en verder het vele normalere spul.

Klein Profijt
De zon is inmiddels goed doorgekomen dus ook de libellen en vlinders beginnen te vliegen. Helaas levert een zoektocht in de Carnisse grienden naar een rivierrombout, die vorige week gemeld, was niks op. Omdat deze soort erg goed mogelijk is langs de Oude-Maas en er ongetwijfeld ook aanwezig zal zijn besluit ik op een dijk langs de bouwput te gaan zoeken. Alle ingrediënten voor deze fraaie libellensoort zijn aanwezig maar helaas vind ik er geen


Als ik over het dijkje loop vliegt er opeens voor me een donkere libel op. Na een paar rondjes gaat het beest zitten en zie ik dat het de derde zuidelijke keizerlibel is voor IJsselmonde en mijn tweede alweer! Na enkele foto's vliegt hij weer weg en laat zich helaas niet meer zien. 

Zuidelijke keizerlibel
Na deze schitterende waarneming fiets ik vol goede moed weer verder en stop weer bij de plasjes in de Zuidpolder. Als ik langs de oever loop zie ik enkele heidelibellen boven het water vliegen. Zodra de zon verdwijnt gaan de libellen op de kant zitten en als ik de blauwe ogen zie begint mijn hart sneller te kloppen, dit zijn zwervende heidelibellen!! Na wat heen-en-weer geloop kom ik uit op zo'n 18 exemplaren, wat een aantal! Ook van deze soort is het de derde waarneming voor IJsselmonde en het grootste aantal ooit.



Zwervende heidelibellen
Als ik hier ben uitgekeken fiets ik in de hoop op rivierrombouten nog heel de Oude-Maas af maar helaas kan ik deze niet vinden. Wel zie ik nog vele braamsprinkhanenen en enkele roodborsttapuiten maar verder is het rustig.
Bramensprinkhaan
Deze lange fietsdag sluit ik af in Waalbos waar ik naast vijf kleine plevieren een schitterende nestje met maarliefst 5 jonge rietgorzen vind, erg fraai en nog nooit zoiets gevonden!

Rietgorzen
Al met al vandaag een schitterende dag met als toppunt uiteraard de twee soorten van libellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten