maandag 9 juli 2012

Schitterende dag in Limburg met vlinders en libellen

Omdat het qua vogels nog steeds vrij rustig is in ons land vandaag een dagje met Rick Schonewille en Laurens van der Wind naar Limburg geweest voor vlinders en libellen. Om half negen werden Laurens en ik opgehaald door Rick en de coördinaten van de eerste locatie, de pimpernelblauwtjes bij Den Bosch, werden ingetikt. Na drie kwartier rijden kwamen we aan op de plek waar we werden onthaald door de frequent roepende kwartel, leuk!
Het veldje van de blauwtje
Op het veldje aangekomen is de eerste vlinder die we zien al het blauwtje, in totaal zien we tegen de honderd van deze fraaie vlindertjes die in 1990 hier zijn geïntroduceerd. Ze laten zich erg fraai bekijken en daar weet Laurens wel raad mee, ent als van vele andere soorten vandaag weet hij enkele mooi plaatjes te schieten. Deze mag ik hier plaatsen waarvoor dank!


Pimpernelblauwtje  © Laurens van der Wind
Het lukt mij echter ook nog een plaatje van de fraaie bovenkant van het vlindertje te maken die ik jullie ook niet wil onthouden.

Pimpernelblauwtje
 De volgende bestemming is het gentiaanblauwtje maar mede door het feit dat we niet exact weten waar ze zitten en omdat ze nog niet volop vliegen zijn bezoeken aan twee gebieden niet succesvol. Tenminste, niet voor gentiaanblauwtjes want we zien wel een beekoeverlibel, metaalglanslibel, twee landkaartjes, moerassprinkhanen en enkele phegeavlinders.

Om niet al te veel tijd aan dit blauwtje te besteden besluiten we richting het Weerterbos te gaan, één van de beste plekken om het spiegeldikkopje te zien. Naast dit fraaie zeer zeldzame vlindertje komen er in het bos ook kleine ijsvogelvlinders voor dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Al wandelend naar het veldje van de dikkopjes komt er opeens een kleine ijsvogelvlinder langs vliegen, we raken de vlinder helaas weer gauw kwijt maar dat mag de pret niet drukken. Twee eikenpages die op een eik aan het foerageren zijn, zijn voor mij van grotere waarde want dit is de eerste keer dat ik deze soort in Nederland zie.

Vlak voor het veldje  wordt ons eerst een fraaie phegeavlinder aangewezen, wat een schitterend beest!

Phegeavlinder  © Laurens van der Wind
Op het veldje is het eerste spiegeldikkopje gauw gevonden en uiteindelijk zien we zo rond de tien van deze schitterende vlindertjes. Dankzij het feit dat de zon achter de wolken verdwijnt blijven de beestjes goed zitten en kunnen dus naar hartenlust gefotografeerd worden.



Spiegeldikkopjes  © Laurens van der Wind
Omdat er nog meer op het programma staat nemen we afscheid van de vlindertjes en keren weer terug naar de auto. De volgende bestemming is naar het schitterende riviertje Roer, nabij Paarlo, voor de zeldzame gaffellibel. Deze libel kan erg lastig te vinden zijn maar als we bij het riviertje aankomen zien we er eentje vrijwel gelijk aankomen vliegen en voor ons op de oever landen. Hier laat hij zich even erg fraai bekijken alvorens hij weer wegvliegt.

Gaffellibel
We zijn nog geen vijf minuten verder als Rick opeens een tweede exemplaar vindt die rustig op een tak zit. Ook deze laat zich erg fraai bekijken! Dat het ook anders kan blijkt wel door het verhaal van de welbekende Hagenaren die drie uur moesten zoeken voor ze de eerste gevonden hadden. 

Gaffellibel
Naast deze fraaie libellensoort zien we nog vele weidebeekjuffers, enkele breedscheenjuffers en ook een kleine tien kanaaljuffers nabij het riviertje.

Weidebeekjuffer
Onze volgende bestemming ligt nabij het plaatsje St. Odiliënberg. Het landgoed Hoosden alhier is namelijk een uitstekende plek voor de zeldzame zuidelijke oeverlibel en gevlekte glanslibel. Bij aankomst in het gebied krijgen we te horen dat geen van beide libellen nog gezien is en vol verwachting beginnen we met zoeken. Na zo'n 20 minuten wordt er door iemand een mogelijke zuidelijke oeverlibel gezien en dit blijkt er een te zijn. Hij laat zich al zittend op de grond erg fraai bekijken, super!!

Zuidelijke oeverlibel © Laurens van der Wind
Naast deze libel zien we hier ook nog een fraaie bruine winterjuffer, twee mooie vuurlibellen maar de gevlekte glanslibel blijkt helaas onvindbaar. 

Vuurlibel  © Laurens van der Wind
Gelukkig hebben we van deze soort nog een locatie, en wel bij de Turfkoelen, nabij Herkenbosch. Als we dit vochtige bos inlopen worden we ontvangen door een familie grauwe vliegenvangers. 

Op de uiteindelijke plek aangekomen kijken we even raar op want meer dan een slootje zien we niet. Na wat navraag blijkt dit inderdaad de goede locatie en tot onze grote vreugde zien we inderdaad even later een gevlekte glanslibel vliegen. Samen met de Hagenaren zien we die libel continue laag heen-en-weer vliegen, laag boven het slootje. Hierbij laat hij zich dus erg fraai bekijken!

Het onbenullige slootje
Na dit succes is de volgende libel voor vandaag 'aan de beurt', de gewone bronlibel. Het gebied de Meinweg is dé plek in Nederland om deze soort te zien en dat is dan ook waar we heen gaan. Ook hier worden we ontvangen door grauwe vliegenvangers en na een wandeling door het bos komen we op de plek aan. Daar ziet Rick bijna gelijk al de bewuste libel over het pad vliegen maar helaas zien Laurens en ik er bitter weinig aan. Na even wachten besluiten we door te lopen wat zowaar naast enkele weidebeekjuffers ook een nieuw soort voor me oplevert, er vliegen namelijk ook zo'n vijf bosbeekjuffers rond!!

Bosbeekjuffer
Weer terug bij de plek kan het wachten weer beginnen maar na een dik kwartier zie ik opeens een gewone bronlibel vlak langs het pad zitten. Hij laat zich werkelijk schitterend bekijken maar helaas is dat van korte duur en gaat de libel iets verder van het pad zitten. Wat een geweldig beest!!

Gewone bronlibel  © Laurens van der Wind
De avond zit al in de lucht maar omdat de temperatuur nog hoog genoeg is besluiten we nog een veldje aan te doen voor geelsprietdikkopjes. Dit blijkt een heel mooi veldje waar de geelsprietdikkopjes gauw gevonden zijn, fraai!!

Geelsprietdikkopje  © Laurens van der Wind
Naast deze fraaie vlindertjes is het ook qua sprinkhanen leuk vele greppelsprinkhanen, wat veldkrekels, boskrekels en niet te vergeten de grote groene sabelsprinkhanen. 

Grote groene sabelsprinkhaan © Laurens van der Wind
We besluiten deze dag af te sluiten in het gebied de Reigersbroek, nabij Montfoort. Als we uit de auto stappen blijken we helaas net een half uurtje te laat want toen hadden de hagenaren een grote vos! De vlinder kunnen we helaas niet terugvinden maar wel zien we nog wat tengere grasjuffers en enkele beekoeverlibellen.

Tengere grasjuffer
Al met al hebben we vandaag een schitterende dag gehad met voor mij vele nieuwe soorten vlinders en libellen, super!!

2 opmerkingen:

  1. Hallo Cornelis,

    In het vaktijdschrift Land+Water heb ik een artikel over combinatie van natuurbeheer en waterveiligheid in Blues in the Marshes project. Daarbij wil ik graag uw foto van het pimpernelblauwtje plaatsen. heb daar geen budget voor, maar zal uiteraard als fotocredit Cornelis Fokker gebruiken. Mag dat?

    vriendelijke groet,

    Teus Molenaar,
    www.landenwater.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Teus,

      Vermoedelijk is het al te laat, maar uiteraard mag dat. Zou ik dan een exemplaar van het tijdschrift mogen ontvangen?

      Mvg,
      Cornelis

      Verwijderen