zaterdag 26 mei 2012

Weer naar het noorden

Het is half vijf als Laurens vd Padt en ik bij Herman in de auto stappen en nadat ook Rick is opgehaald komen we rond zeven uur aan in Drenthe. Sinds zondag hangt hier al een steppekiekendief rond en omdat deze nog op de jaarlijst van Herman ontbreekt en er hier ook kwartels zitten beginnen we hier onze dag.We rijden nog maar net in het gebied als Rick de steppekiekendief al oppikt. De vogel laat zich even schitterend van dichtbij zien maar verdwijnt dan helaas weer verder in het gebied.

Na even zoeken is ook de tweede wenssoort voor ons in de gebied binnen, een kwartel zit even te 'kwik-me-ditten'. De volgende doelsoort van vandaag is de grauwe klauwier. Op de eerste plek waar we het proberen is het al raak, een mannetje laat zich erg fraai bekijken. Verder zien we hier nog geelgorzen, tuinfluiters, een gekraagde roodstaart, boompiepers en een sprinkhaanzanger.
Grauwe klauwier
Omdat het land opeens overspoeld met witwangsterns willen we daar ook graag een graantje van mee pakken. Nabij het Zuidlaardermeer waren maarliefst 30 vogels gezien dus dat is de volgende bestemming. Helaas is het vrij ver lopen omdat de 'kolonie' vanaf een fietspad te zien is dus doen we het uit de verte. We zien helaas geen tientallen vogels maar met ongeveer 4 vogels die we op afstand zien foerageren mogen we niet klagen. Ook zijn drie steltkluten in hetzelfde gebied het noemen waard.


Op het Leekstermeer waren de afgelopen dagen enkele witvleugelsterns waargenomen. Omdat deze nog op de jaarlijst ontbreekt besluiten we een poging te wagen. Als we vlakbij het meer zijn kijken we even op een soorten plasdras waar we tot onze grote vreugde een groep van 8 witwangsterns ontdekken, gaaf!! De vogels laten zich erg fraai bekijken! 

Behalve deze oosterse moerassterns zien we ook nog een lepelaar, een paar zomertalingen en een paartje geoorde futen. Op het Leekstermeer zelf kunnen we helaas geen witvleugelsterns vinden.

Dan maar weer naar de volgende plek, de Ezumakeeg, waar de afgelopen dagen een gestreepte strandloper was gezien. Helaas zien we deze strandloper niet maar wel is het genieten met temmincks, kleine,bonte, en krombekstrandlopers op enkele meters, super!! En naaste deze strandlopers zitten er nog rosse grutto's, een paar bosruiter, kemphanen en groenpootruiters


Temmincks strandloper
Bontbekplevier
Kleine strandloper
Krombekstrandloper
Krombek-, Kleine strandlopers, bontbekplevieren en kemphaan
Als we zijn uitgekeken gaan we weer richting huis. Een korte stop in de Lepelaarsplassen levert helaas geen woudaapje op maar wel zien we nog een krooneend, wat zomertalingen en drie kleine zilverreigers.

Plek van woudaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten