zaterdag 17 september 2011

Klein waterhoen en meer

Vandaag voor de verandering met Sander Elzerman meegereden. Ons doel was uiteraard het klein waterhoen dat al sinds vorige week zaterdag in een plasje bij de Lepelaarsplassen verblijft. De waarnemer had hem eerst voor een juveniele waterral uitgescholden maar toen hij z'n gids open deed werd dat wel anders!!! De vogel was van de week een paar dagen niet gezien totdat hij afgelopen donderdag weer werd herontdekt. Gisteren was de vogel over heel de dag te zien dus vandaag moest het ook gaan lukken.

Om kwart over zeven kom ik samen met Sander en Laurens van der Padt de hut binnen waar al bijna tien mensen staan. Ik kijk even raar op als ik helemaal geen slikrandjes en dergelijke zie en ben bang dat het waterpeil is gestegen oid maar gelukkig blijkt dat niet gebeurd. De vogel foerageerde namelijk de afgelopen dagen op waterplanten en liep daarbij dus eigenlijk over het water! De aanwezige vogelaars hebben de vogel om tien voor zeven een minuut in beeld gehad waarna hij weer het riet in was geschoten.

Het komende uur wordt het steeds drukker maar de vogel blijft tot kwart over acht uit beeld. Dan is er opeens geroezemoes in de doodse stilte en er wordt gewezen. Het duurt niet lang voordat iedereen de vogel in beeld heeft die rechts van de hut op wat waterplanten aan het foerageren is, een schitterend gezicht!! Uiteindelijk blijft de vogel tot tien voor negen in beeld waarbij hij zich telkens prachtig laat zien, super!!


Klein waterhoen
Behalve deze schitterende vogel zien we nog wat dodaarzen, een bosruiter, zwarte ruiter, grote zilverreigers en een baardmannetje.

Langs de Oostvaardersdijk stoppen we even bij de jachthaven van Almere. We zien hier een mooie geelpootmeeuw, zwarte stern, oeverloper en een gigantische grote groep aalscholvers! We rijden hierna door verder over de Oostvaardersdijk en stoppen bij de parkeerplaats waar we gelijk een baardmannetjes horen. Er valt een groepje van 12 vogels in een struik en laten zich leuk bekijken!

Baardmannetjes
Als we hier de boel afzoeken zien we nog een zeearend zitten, altijd leuk!

Zeearend
Een stop bij het Jan van de Boschpad levert in eerste instantie veel wintertalingen en slobeenden, wat pijlstaarten, 2 lepelaars en 2 paapjes en tapuiten. Even later roept er achter ons een waterral en vliegen er continue groepjes watersnippen over. Boven de plas zien we even later een groepje steltjes vliegen. Het blijken om 5 bonte strandlopers en een onbekende strandloper te gaan die iets groter is, helaas vallen ze niet in.


Omdat we niet weten wat we moeten doen struinen we ten oosten van de A6 nog wat terreintjes uit maar dat levert naast wat tapuiten niet veel op. Omdat Sander weer op tijd thuis moet zijn rijden we maar weer terug naar Ambacht waar we op half drie precies worden afgezet.

Aangezien het nog vroeg in de middag is besluiten Laurens en ik nog even naar de Karwei te fietsen. We stuiten na een kwartiertje de draaihals op waarna hij zich even mooi laat zien maar helaas niet fotograferen. De vogel zit er waarschijnlijk dus nog steeds, leuk!! Behalve deze draaihals zien we nog een paapje, wat kneuen en een putter.

Paapje
Als we op de Oostmolendijk bij de Crezéepolder rijden zien we een groepje eenden aan komen vliegen. Het blijken 7 pijlstaarten te gaan, leuk!! Eindelijk weer eens een nieuwe voor mijn IJsselmonde-jaarlijst. Als de pijlstaarten net uit beeld zijn horen we een bontbekplevier roepen maar kunnen hem helaas niet vinden in de lucht. In de Crezéepolder zien we nog 3 roodborsttapuiten, 5 tapuiten en 7 watersnippen. Het najaar is nu echt weer begonnen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten